Yurtdışında üniversite başvurusu yaparken nelere dikkat edilmeli


1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #1193
    Tunçağ
    Anahtar yönetici

    Yurtdışında üniversite başvurusu

     

    Yurtdışında üniversite başvurusu fikri sizin oldukça heyecan verici olabilir, ancak seçtiğiniz ülkedeki farklı başvuru sistemlerini, kuralları net bilmek oldukça önemlidir.

    Dünyanın herhangi bir yerindeki bir üniversiteye başvurma ve orada eğitim alma seçeneği heyecan vericidir. Çoğu öğrencinin sorunu, kendi ülkeleri dışında bir üniversite seçerken nereden başlayacaklarını bilmektir. Yalnızca ABD’de 4.000’den fazla üniversite vardır, bu nedenle farklı sistemleri ve bu denizaşırı üniversitelerin başvuranlardan ne istediğini anlamak önemlidir.

    Farklı sistemler

    Üniversite başvuruları, öğrencilerin nasıl başvuracağını kontrol eden tek bir yönetim organı ile merkezileştirilebilir veya merkezden dağıtılabilir. Birleşik Krallık’ta bu merkezileştirilmiş süreç, öğrencilerin minimum giriş koşullarını karşılamasının yanı sıra kişisel beyan ve akademik referanslar sunmasını gerektiren Ucas (Üniversiteler ve Kolejler Kabul Hizmeti) tarafından yürütülür. Ucas, öğrencilerin en fazla beş kursa başvurmasına izin verir, ancak diğer merkezi sistemler farklılık gösterebilir. Örneğin Avustralya’da en fazla dokuz kursa başvurabilirsiniz.

    Avustralya’da, Üniversiteler Kabul Merkezi (UAC), Yeni Güney Galler ve Avustralya Başkent Bölgesi’ndeki (ACT) çoğu üniversiteyi kapsar. ABD’deki California eyaleti, bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi merkezi bir sisteme sahiptir. Bu sistemler genellikle öğrencileri akademik sonuçlara göre değerlendirir, ancak bazı kurumlar kendi kabul koşullarını belirler ve çoğu, bunları karşılamayan adaylara alternatif yollar sunar. Bazı kurslar, adayları kişisel beyan, anket, çalışma portföyü, seçmeler, mülakat veya test gibi ek kriterler temelinde seçer. Diğer kurslar, hem akademik niteliklerin hem de ek seçim kriterlerinin bir kombinasyonunu kullanabilir.

    Merkezi sistemlerin çoğu, bir sonraki akademik yılda okumaya başlamak isteyenler için akademik yılın başında başvurulara açılır, ancak bazı bölümler ve üniversiteler için daha erken olabilir. İşlem süresi, başvurunun türüne ve başvurunuzun ne kadar doğru ve eksiksiz olduğuna bağlı olarak değişir. Örneğin Ucas ile öğrenciler, başvurularını yaptıktan sonra istedikleri zaman üniversitelerden teklif alabilirler. Bu zamanlamalar, merkezi sistem üzerinden gönderildikten sonra her üniversiteye bağlıdır.

    Yeni akademik yılın Ocak ayında başladığı Avustralya, Japonya, Güney Kore ve diğer ülkelerde, başvuru döngüsü bu tarihle çalışmak üzere kaydırılır. Örneğin, bir Avustralya üniversitesine başvuru yapmak için en erken tarih Ağustos ayıdır ve daha sonraki başvuru tarihleri ​​bu tarihten itibaren “turlar” halinde takip edilir.

    ABD’de olduğu gibi Fransa, Almanya ve İspanya’da da merkezi olmayan bir sistem var. Her üniversiteye bireysel olarak başvurulur ve kendi değer ve gerekliliklerini belirleyebilir. Bunlar değişebilir; Örneğin ABD üniversiteleri, bir başvuru sahibini notları, test puanlarını, ders dışı etkinlikleri, tavsiye mektuplarını ve makaleleri kapsayan bütünsel bir temelde incelemesiyle tanınır. Çoğu üniversite, kursa bağlı olarak en azından kişisel bir beyan ve belirli notlar ister ve merkezi olmayan sistemde, genellikle istediğiniz kadar üniversiteye başvurabilirsiniz. ABD gibi bazı ülkelerde her başvuru için ödeme yapmanız gerektiğini unutmayın.

    ABD’de başvurular merkezden dağıtıldığı için çoğu okul öğrencilerine başvurularını Kasım ayına kadar yapmalarını tavsiye eder ve düzenli teklifler Ocak veya Şubat aylarında yapılır.

    Hollanda’da üniversiteye başvuran öğrenciler bunu, merkezi olarak yönetilen bir süreç aracılığıyla her seferinde bir başvuru yapmanızı gerektiren Studielink aracılığıyla yapabilirler . Studielink, son kayıt tarihinden önce herhangi bir zamanda başvurmak istediğiniz dersleri değiştirme imkanı ile aynı anda en fazla dört kursa başvurmanıza olanak tanır. Bir üniversite tarafından reddedilirseniz, başka bir üniversiteye başvurabilirsiniz. Ancak öğrenciler, İngiltere gibi diğer ülkelerde mümkün olmayan bir şekilde üniversiteye doğrudan başvuru da yapabilirler.

    Üniversite değerleri

    Çoğu üniversitenin, öğrencilerin internette bulabilecekleri, yüksek öğretim kurumlarının neye değer verdiğini ve uygulamalarda neleri aradığını belirlemeye yardımcı olan bir misyon beyanı vardır. Bu, akademik mükemmelliği vurgulamaktan küresel vatandaşlığa veya deneysel öğrenmeye kadar değişebilir. Öğrenciler, uygulamalarını uyarlamak ve kuruma nasıl uyduklarını vurgulamak için bunları kullanabilir.

    Amerika Birleşik Devletleri’nde ve bazı Avrupa ülkelerinde özel bir odaklanma beklentisi yoktur ve öğrencilerin ilgi alanlarını daraltmadan önce farklı konuları denemeleri teşvik edilir. Bu nedenle, net bir konu tutkunuz veya farklı bir kariyer yolunuz varsa, o zaman bir İngiliz üniversitesi daha iyi bir seçenek olabilir.

    Gereksinimler

    Tabii ki, bir üniversitenin asgari giriş koşulları varsa, öğrencilerin dikkate alınmadan önce bunları karşılaması gerekir. Ancak sadece giriş şartlarını yerine getirmek, kabul edilmek anlamına gelmez. Ders dışı etkinlikler ve iş deneyimi ile kendinizi çeşitlendirmek ve konunuz/konularınız için tutku göstermek de eşit derecede önemlidir.

    Farklı ülkelerdeki üniversitelerin öğrenci başvurularında aradıkları bazı belirgin farklılıklar vardır. Örneğin, ABD üniversiteleri girişimci bir zihniyete gerçekten değer veriyor ve gruplar halinde iyi çalışabilme becerisi tercih ediliyor.

    İngiltere’deki ve yurtdışındaki üniversiteleri düşünen öğrenciler için en önemli şey, her sistem arasındaki farkları anlamaktır. Bir öğrenci birden fazla ülkeye başvuruda bulunursa, üniversiteye en uygun olduğunu düşündükleri özellikleri vurgulamak için farklı başvuru yöntemlerini kullanmalıdır.

    Doğru Seçim

    Çok farklı kurslar, üniversiteler ve gereksinimlerle, her şeyden önce sizinle ilgili olmalı, yaşamak ve okumak için doğru olanı bulmak. Örneğin, ABD’deki çoğu üniversite eğitiminizin her yılı için size kampüste konaklama garantisi verir. Üniversite hayatına çok daha fazla dahil olmanız, kulüplerde, topluluklarda ve kampüs temelli etkinliklerde aktif bir rol oynamanız bekleniyor.

    Birleşik Krallık ve Paris veya Berlin gibi Avrupa şehirlerindeki birçok üniversite, sizden daha bağımsız olmanızın beklendiği daha “açık”, daha az yoğun bir kampüs deneyimine sahiptir. Kendi kendine yetiyorsan bu iyi, ama bazı öğrenciler birbirine daha yakın bir toplulukta gelişmeyi daha kolay bulabilir.

    Farklı gereksinimlere ve değerlere sahip birçok sistem olduğu için araştırma burada anahtardır; bunları internette bulabilirsiniz ve başvuru sürecine başlamadan önce her sistemin veya üniversitenin tuhaflıklarını ve ayrıntılarını tam olarak anlamanız önemlidir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.